Класически танци

Думата “балет” произлиза от италианската дума “байлер”, която означава “малък танц”.  Той  се заражда в Италия, а по-късно е пренесен във Франция от Катерина  ди Медичи, която се омъжва за наследника на френския престол Хенри Втори през първата половина на XVI век.

Първият истински балет, съчетаващ музика, танц и драматургия, е представлението “Развлекателен балет на кралицата”. Тази балетна продукция е поставена от италианския цигулар и учител по танци Балтазар Божуайо през октомври 1581 г.

След години Луи XIV, познат като Краля Слънце, който обичал да играе в представленията на Дворцовия балет, открива първото училище по балет – “Кралска танцова академия” в Париж.

Един от преподавателите в академията установява петте позиции на стъпалата, които и до ден днешен са основа на всички блаетни стъпки. През тези години на преден план излиза и т.нар. обръщане на краката. Установява се терминологията на балета, която се използва и днес. На жените не е позволено да излизат на сцена до 1681 г. Дотогава женските роли се играят от мъже, които се преобразяват в жени с помощта на маски и перуки.

Балетните костюми в онези дни са тежки и обемисти, което пречи на движенията.

През трийсетте години на 18-ти век известната балерина Мари Камарго (която е специалист по бързите танци) се престрашава да скъси полата си, така че да се виждат глезените й. Годините между 1830-та и 1860-та са познати в историята на балета като Романтичен период. През него балетът става по-поетичен, пълен с чувство и топлота. Сюжетите се въртят най-вече около приказни същества в далечни земи. Жените стават по-важни от мъжете в танца. Полите придобиват формата на камбанки и се изработват от бял прозрачен муселин. Обувките вече нямат токове. Техниките и стила на танцуване стават много по-леки, включват се високи грациозни подскоци.

Има три елемента, които дават възможност за грациозно движение в танца:

Постановка – как стои тялото и как пази равновесие в положение на покой. Стремежът е към максимално изпъване на тялото, все едно, че на върха на главата и на крайниците има закачена струна, която ги опъва нагоре.

Двигателни умения – постановка на тялото и равновесие при движение.

Обърнати крака – обръщането (завъртането) на краката навън още от хълбоците е характерна особеност на класическия балет. Краката се обръщат навън от ставите на хълбоците, а не от колената. Стъпалата са обърнати заедно с бедрата. При правилното обръщане стъпалата никога не са по-разтворени от бедрата.

Когато тези три елемента са добре и правилно развити, човек напряга мускулите си по-малко и може да танцува по-дълго без да се умори. Тренировките по класически балет фокусират именно върху развитието на тези три елемента чрез съответните упражнения на станка (хоризонтален парапет за подпиране) и на пътека.

Днес класическият балет привлича все повече почитатели, не само сред децата, но и сред възрастните.

При нас ще усвоите основните стъпки и техники на този танц, ще придобиете грациозност в походката и движенията, ще надградите своята двигателна култура.

Нашите уроци по класически балет са внимателно подбрани, така че бавно и постепенно да надграждате своята техника съобразно физическата си възможност и възраст.