Танците и децата – два красиви и допълващи се свята

Едва ли има по-вдъхновяващо и емоционално занимание за едно дете от танцуването. Както при възрастните, така и при децата, ритмичните стъпки под музикален съпровод носят редица ползи – не само за физическото здраве, но и за емоционалния баланс и самочувствие на всички хора. Още по-големи са ползите при по-малките, тъй като те растат и изграждат усет към красивото, естетичното и доброто.

Танцът показва на децата как да владеят тялото си и как да се изразяват чрез него. Той не е просто заучаване на стъпки, а усещане за хармония и душевно равновесие.

Повечето малчугани сами усещат танца и го приемат за нещо напълно естествено. Те могат да разкажат история или игра чрез танцуването. По този начин ще се научат по-лесно и открито да заявяват себе си и да градят бъдещи отношения.

Танцът развива въображението у малките и им помага да мислят цветно и без да налагат граници на мечтите си.

Този вид дейност обикновено се практикува в групова форма. Децата развиват комуникационните си умения и възможности да общуват. Контактът между тях учи децата на работа в група и на уважение към партньора.

Танцът помага на детето да натрупа самочувствие – колкото повече се движат децата и усвояват определен танц, толкова повече самочувствие и увереност придобиват те. Изучавайки различни стъпки и стилове, децата откриват и своята най-комфортна среда. А когато са в средата, в която се чувстват добре, те добиват самочувствие. В този си аспект танците са изключително полезни за деца, които са по-свити и необщителни.

Танцът помага на детето да открие и изрази своята индивидуалност – когато детето започне да се развива в определен стил танц или да пробва различни стилове, това е началото на намирането и изграждането на неговата индивидуалност. Всяко дете усеща различно музиката и след време, в зависимост от стила, който практикува, то започва да се държи по определен начин. Различните стилове придават различно отношение на децата към света и околните.

Изучавайки различни стилове танц, децата освен да движат телата си по определен начин, обогатяват и общата си култура за музиката и танците. Всеки родител знае, че когато децата имат какво да споделят, общуват повече.

Ние от Танцово училище „Art&Dance“ предлагаме занимания за деца в следните танцови жанрове – Спортни танци, Класически танци и Български народни танци. Нашите квалифицирани хореографи ще помогнат на вашето дете да открие своя танцов свят. Доверете ни се!