Да посрещнем пролетта във форма…с танци!

Защо е хубаво ма танцуваме? Съществуват безкрайно много причини и аргументи за това, че тук ще ни бъде трудно да ги изброим. Най-важното обаче е, че танците, независимо от жанровото им многообразие, са изключително забавни и полезни както за тялото, така и за ума и духа.

Те са страхотен начин за поддържане на добра физическа форма. Освен това – влияят положително върху здравето ни. Има изследвания, които доказват, че танците ни правят по-умни, защото ние тренираме мозъка си всеки път, когато се стремим да запомним дадени танцови стъпки

И така, защо е хубаво и полезно да танцуваме? Ето класация с десетте най-добри причини често да посещаваме танцовата зала.

Първа причина: Страхотен начин да се упражнявате и да бъдете във форма
Занимаването с танци е идеален начин да поддържате добра физическа форма. Ако ходенето на фитнес е скучно за вас, ако искате да тренирате в група, танците са много добро решение.

Втора причина: Горите калории и сваляте килограми
Танците, независимо дали са бързи или бавни, изискват движение.  И то не какво да е движение, а движение по красив начин, което е идеално за горене на калории и извайване на всяка част от тялото. Колко ще успеете да изгорите зависи от това колко енергично танцувате. За едночасова репетиция можете да се лишите от 250 до 400 калории. Да, загубата на тегло може да бъде забавна и приятна!

Четвърта причина: Подобрено здраве
Танците тонизират организма и ни помагат да се освободим от натрупания стрес. Те подобряват работата на сърдечно-съдовата система, укрепват мускулите, подобряват кръвообращението, регулират кръвното налягане и имат още редица ползи за здравето. Те биха могли да бъдат идеалната кардио тренировка.

Пета причина: По-добра координация
Танците са добър начин да подобрите контрола върху собственото си тяло, уменията за правилна ориентация във времето и пространството и координационните умения. Ще се научите как да се движите с грация и самоувереност! Повярвайте, мили дами – танците ще ви помогнат да се сдобиете с походка на газела!

Шеста причина: Ползи за костите и ставите
Танците са  натоварваща дейност, а това е страхотно за вашите кости. Доказано е, че натоварващите упражнения увеличават плътността им и помагат за намаляване на риска от остеопороза.

Седма причина: Изграждане на самоувереност
Танците изграждат самочувствие, като дават усещане за успех и постижение, когато овладеете дои и най-простото и основно движение.

Осма причина: Страхотен начин да срещнете нови хора
Доказано танците са естествен “ледоразбивач” и чрез тях лесно можете да се запознаете с нови хора и да намерят нови приятели, споделящи вашите танцови (и не само) интересни.

Девета причина: Повдигане на настроението
Всяко физическо упражнение може да повиши настроението ви чрез увеличаване на ендорфините, или т.нар химикали на доброто настроение. Това може да облекчи и смекчи притеснения и стрес и да намали значително риска от депресия.

Десета причина: Полезни за ума
Танците ще поддържат ума в активно състояние. Ще подобрят кръвообращението в мозъка и ще стимулират паметта чрез необходимостта да запомните много и най-разнообразни танцови стъпки и движения. Страхотно упражнение за ума!

И така – това са десет основни причини защо трябва да танцуваме повече. Има, разбира се, още много ползи от танцовите занимания, но останалите ще ги изброим друг път.

Хайде да посрещнем пролетта във форма с танци!

Очакваме ви!